Duyurular

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Çalışma izni, Türkiye’de ikamet eden, yabancı uyruklu kişilerin belirli bir yerde çalışabilmesi ve sosyal haklarının düzenlenebilmesi için alınan bir izin türüdür. Yabancı vatandaşlar için çalışma izni,  TC. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. İzin için, kişilerin kendi adlarına başvuruda bulunmaları gereklidir. Başvuru için, kişinin kendisine ve çalıştığı iş yerine ait bir takım belgeler istenmektedir. Belgeler arasında, Bakanlığa hitaben yazılmış bir dilekçe, iş yerine ait, tüm çalışanların bodro listesi, iş yerinin son yıla ait onaylı bilançosu, vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi sayfası gibi bazı belgeler istenmektedir.

Yabancılara Çalışma İzni

Evlilik yoluyla çalışma izni talep edilebilir. T.C vatandaşı ile evli olan bir yabancı, eşine ait nüfus kayıt örneği ve evlilik cüzdanını ibraz ederek, çalışma izin başvurusunda bulunabilir. Ev hizmetlisi olarak çalışanlarda çalışma izin başvurusunda bulunabilirler. Evlerde, yaşlı hasta ve çocuk bakıcılığı yapan yabancılar, yaptıkları işe ait uzmanlık belgelerini, diplomaları vb. evrakları beyan edebilirler. Hizmetli olarak çalışılacak ev sahibinden de bir takım evraklar istenmektedir. Yabancı çalıştırmak isteyen ev sahibi, adli sicil belgesini, nüfus cüzdanı örneğini, ikametgah belgesi, konutta yaşayan kişilerin ekonomik durumunu gösterir belge, bakımı yapılacak kişinin sağlık durumunu gösterir belgelerin başvuru dosyasına konulması gerekir.

Diğer Yöntemler

Yabancı öğrenciler için verilen ikametgah izni dışında, oturma izin süreleri en az 6 ay ve daha fazla olan yabancılar, doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına online olarak başvuruda bulunabilirler. Geçerli bir ikametgahı bulunmayan yabancılar, ait oldukları ülkenin Türk Büyükelçiliği veya konsolosluğu üzerinden çalışma izin başvurusunda bulunabilir.

Türkiye’de Çalışma İzni

Ülkemizde bulunan yabancılar için oturma izinleri, Göç İdarelerinden verilmektedir. Başvurular için online randevu alınarak yapılır. Randevu günü gelirken, istenilen tüm belgelerin getirilmesi gereklidir. Oturma izni aldıktan sonra, çalışma izni almak için başvurular yapılır ve tüm belgeler eksiksiz olarak tamamlanır. Çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, başvuru yapıldıktan sonra, kişi ve çalışılacak iş yeri istenin tüm belgeleri 6 gün içerisinde Bakanlığa göndermek zorundadır.

Hakkında admin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dernek Genel Kurul Toplantısı 8/12/2018

08 Aralık 2018 Tarihin de dernek üyelerimizin katılımı ile ve başkanımız Levent Bayrak beyin idaresin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir