Duyurular

Dikkat Personel Temin Ederken Zarar Görmeyin

Dikkat Ev Hizmetleri Personeli Temin Ederken Zarar Görmeyin

Ev hizmetleri personeli olarak bilinen ve müşterilerin evdeki çamaşır, bulaşık, temizlik, ütü, yemek gibi işlevlerini yerine getirmek için belirli bir ücret karşılığında çalıştırılan kişiler Türk vatandaşı olmakla beraber yabancı uyruklu kişiler de olabilmektedir. Ev hizmetleri personeli temin eden kişiler bu personeli kendi çevrelerinden ya da aracı firmalar üzerinden temin edebilmektedir. Bu nedenle ev hizmetleri personeli alımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar meydana gelir.

Sosyal Güvenlik Kurumu

Kendi imkanları ile ya da aracı firma ile alınan ev hizmetleri personelinin günlük sigortasının yatırılması zorunludur. Bu sigorta yatırma işlemi aracı firma var ise firma tarafından, bireysel olarak bulunmuş ise başvuru yapılarak kişi tarafından ödenmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başlatılan bu işlem doğrultusunda sigortası ödenmemiş olan ev hizmetleri personelinin yapacağı şikayet üzerine bireyin zarar görme durumu maddi açıdan ortaya çıkmaktadır.

Meslek Hastalığı ve İş Kazası

Ev hizmetleri personeli de meslek hastalığı ya da iş kazası gibi durumlara tabi tutulan personeller arasında yer almakla beraber iş gücü kullanılmaktadır. Bir aylık süre içerisinde 10 günden az çalışan ev hizmetleri personeli için günlük kazancının %2’si kadar meslek hastalığı ve iş kazası primi ödenmek zorundadır. Her hangi bir kaza durumunda ya da meslek hastalığından ortaya çıkabilecek olan bir olayda iş veren konumunda olan tedarikçi kişi bu primi ödemekle yükümlü sayılır.

Yasal Sigorta Süresi

Ev hizmetleri personeli temin ederken kişinin ya da aracı kurumun dikkat etmesi gereken etmenler arasında yer alan sigorta 10 günden az bir süre için çalışan ev hizmetleri personeli üzerinden sigortalı çalıştırılması halinde ek belge ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. Aksi durumlarda bu süre içerisinde bildirimi yapılmayan kişiler için asgari ücret değerinde bir para cezası uygulaması söz konusu olup ev hizmetleri personeli temin ederken zarara uğramamak adına cüzi ücretler ile kişinin sigortasının yapılması tavsiye edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan ek belgeler sonrasında ev personelinin sigortası aydan aya kontrol edilebilir.

Hakkında admin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Oturma İzni Nasıl Alınır?

Oturma İzni Nasıl Alınır? Bir ülkede yaşamaya karar verdiğinizde o ülkede kalmak ve yaşayabilmek adına …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir